Chinnies eten niet, dierenarts weet het niet meer

Home Forums Voeding en gezondheid Chinnies eten niet, dierenarts weet het niet meer

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Avatar van wilma wilma 8 jaren, 10 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • #406
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Goedemorgen,
  Ik heb sinds 7 jaar 2 chinnies. Het zijn tweelingbroers en het ging altijd prima. Een week of twee geleden stopte Dribbel met eten. Ik ben naar een dierenarts die gespecialiseerd is gegaan. Bleek dat hij een klein haakje op een achterste kies had.
  Ik werd naar huis gestuurd, ik moest Critical Care gaan dwangvoeren want Dribbel was flink afgevallen. Zo gezegd zo gedaan, op 25 april zou Dribbel geholpen worden onder narcose. Echter dat ging niet door want hij was ondanks het dwangvoeren nog magerder geworden…zijn broertje Dommel ging ondertussen ook snel achteruit: die was ook volledig gestopt met eten…
  Uiteindelijk heb ik de dwangvoeding flink opgekrikt en beide heren zijn afgelopen maandag, 28 april onder narcose gegaan. Bij Dommel is niets gevonden. Geen haakje, rontgenfoto’s wezen niets raars uit, aanvullend bloedonderzoek eveneens niets…Dribbel had een klein haakje was weggehaald is, maar verder was hij ook gezond. Geen rare dingen, wangetje en tongetje ook niet beschadigd.
  Dus de dierenarts kon niet verklaren waarom ze niet willen eten….
  Dinsdagavond hebben ze beiden wat hooi gegeten dus ik had goede hoop dat alles goed kwam, maar sindsdien hebben ze dat ook niet meer gedaan :(
  Ze zijn door dwangvoeren wel aangekomen. Ik heb ze gisteren minder gegeven in de hoop dat ze dan honger zouden hebben en zelf zouden gaan eten, zonder resultaat. Hun brokjes heb ik al met lauw water zachter gemaakt maar ook dat eten ze niet.
  Ik weet ondertussen echt niet meer wat ik moet doen, dit kan toch geen weken doorgaan? :(

  Ze poepen trouwens normaal, zijn helder, actief en nieuwsgierig en ze krijgen ook pijnstilling. Baytril is 10 dagen gegeven maar dat is nu klaar.
  Heeft iemand tips? Ik ben wanhopig aan het worden…

  #409
  Avatar van joyce
  joyce
  Sleutelbeheerder

  Hoi Karin,

  Wat een lastige situatie zeg :(
  Heb je ook al geprobeerd een ander soort voer te geven? Ik weet niet wat voor pellets je nu geeft maar soms wil het nog wel eens helpen om ze te verleiden met wat anders. Bijvoorbeeld beaphar care + of science selective voor chinchilla’s.

  Groetjes Joyce

  #410
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Nou we zijn een paar dagen verder en ik had heel even de hoop dat in ieder geval Dribbel toch zou gaan eten. Ik zag namelijk dat er brokjes weg waren uit de voerbak, na even wegen was dat inderdaad het geval. Dus ik ging iets minder dwangvoer geven aan Dribbel, dat leek best aardig te gaan. Dommel wilde nog steeds niks van eten weten.
  Maar sinds gisteren hebben ze beiden geen pijnstiller meer en raadt eens…weer niks gegeten…ik word hier zo moedeloos van :’(
  Ze hebben al Beaphar Care + gemixt met hun eigen voer, die Beaphar is ook het enige wat er gegeten werd de afgelopen dagen (niet veel). Hooi blijft nog steeds onaangeraakt.

  Ik weet het niet meer.

  #411
  Avatar van Nonsys Chins
  Nonsys Chins
  Moderator

  Als ze toch kleine beetjes van de Beaphare eten is al wel een goed puntje. Snachts kunnen ze natuurlijk ook wat eten.
  Heb je gedroogde kruiden ? Er zijn kruiden die eetlust opwekkend zijn. Kijk even op http://www.dierenkruiden.nl

  #412
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Yes, ik heb brandnetelblad, pepermuntblad, kaasjeskruid, goudsbloem en lijnzaad in huis.
  Gisteren heb ik een bakjes met zacht gemaakte brokjes gemixt met een klein beetje banaan-appel babyvoeding, daar is wat van gegeten. Ook is er vannacht een klein beetje gegeten van de brokjes (niet veel, 3 gram).
  Ik blijf maar gewoon doorgaan. De dierenarts had gisteren gezegd dat het vrij regelmatig voorkomt dat de chinchilla’s die hij behandelt er langer over doen om weer uit zichzelf te gaan eten…

  #413
  Avatar van Nonsys Chins
  Nonsys Chins
  Moderator

  Chinchilla’s kunnen er soms wat langer over doen indd om weer te gaan eten. Ze zijn in ieder geval actiever geworden. Dat is ook al een hele verbetering.
  Het is allemaal een vreemde situatie waarom ze zijn gaan stoppen met eten

  #424
  Avatar van joyce
  joyce
  Sleutelbeheerder

  Hoe gaat het inmiddels? Eten ze al weer een beetje meer uit zich zelf?

  #426
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Dribbel eet zijn ”favoriete snoepjes” wel heel smakelijk op, die zijn binnen no-time verorberd. Dommel heeft ook daar nog steeds geen interesse voor.
  Er wordt wel wat gegeten maar wie er nou echt eet, geen idee. Overigens is het zo minimaal dat ze daar alleen niet op kunnen teren dus bijvoeden is nog noodzakelijk.
  Eergisteren heb ik Dommel betrapt op het eten van brokjes, toen hij me zag liet hij meteen alles vallen. Mijn man heeft hem 10 minuten laten hooi zien eten, toen hij mijn man zag hield hij ook daar mee op. Raar beest.
  Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik heb op diverse Amerikaanse forums ook advies gevraagd en men zegt dat het bij Dommel waarschijnlijk iets psychisch is :\
  Leuk, maar hoe kom je daar weer vanaf?
  En hoe moet ik het dwangvoeren gaan afbouwen? Ik bedoel, er wordt gegeten en ze kunnen het prima, maar ze doen het dus niet, waarschijnlijk ook omdat ze zoveel bijgevoerd krijgen. Maar als ik dat minder dan vallen ze af want ze weigeren gewoon te eten….ik vind het heel lastig allemaal. Inmiddels ben ik al 3 weken aan het dwangvoeren, de operatie is 2 weken en 2 dagen geleden geweest.
  Over 4 weken ga ik op vakantie en ze moeten dan echt eten, degenen die dan altijd voor ze zorgt kan ze niet dwangvoeren… :(

  #427
  Avatar van Nonsys Chins
  Nonsys Chins
  Moderator

  Dat zei ik indd ook al via mail dat het misschien wel iets was in verband met treuren.

  Maar te lang bijvoeren is ook niet goed. Omdat de kiezen daardoor niet slijten.

  Hoe vaak voer je bij per dag?

  En hoeveel gram doe je in het bakje en is er de volgende dag uit?

  Sommige chins eten sowieso wat minder dan een ander. Kan variƫren van 30 tot 45 gram per dag per dier.

  #428
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Ik voer 3 keer per dag (meer kan gewoonweg niet, ik werk 40 uur per week). In totaal 60 ml per dier.
  Ik biedt 2 bakjes voer aan: eentje met brokjes (waar 60 gram in zit) en een met zacht gemaakte brokjes (waar 20 gram in zit).
  Er is elke dag tussen de 5 – 8 gram uit de brokjes bak en 1-3 gram uit de zacht gemaakte brokjes bak. Niet veel dus.
  Ik denk toch dat ik dit weekend ga proberen af te bouwen met de dwangvoeding. Ze zijn nu al 4 dagen beiden stabiel qua gewicht.

  #429
  Avatar van Nonsys Chins
  Nonsys Chins
  Moderator

  Dat is indd niet veel. Maar misschien indd rustig afbouwen en kijken hoe ze het gaan doen. Ze moeten ook op een gegeven moment zelf weer eten

  #431
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Ben ik weer. Het gaat grof gezegd echt superkut.
  Gisteren weer bij de DA geweest. Die snapt er ook niks van. De jongens zijn weer uitgebreid onderzocht en er is gewoon helemaal geen reden of aanleiding te vinden voor het niet willen eten. Ik ben een dag of 9 geleden begonnen met afbouwen, ze kregen eerst 60 ml en nu 30 ml crictical care per dag.
  Dommel is nog steeds af aan het vallen, hij weegt 403 gram. Dribbel is ook afgevallen, maar die weegt nog 464 gram (normaal weegt hij rond de 475).
  Ik begrijp er he-le-maal niks meer van.
  Ik biedt verschillende soorten voer aan, en twee verschillende soorten hooi, elke dag wordt er ongeveer 15 gram per dag gegeten. Niet genoeg dus.
  Of ik nu veel of weinig CC geef, het maakt niets uit, want ze gaan er niet meer door eten.

  Gisteren heb ik medicatie meegekregen om hun maag en darmstelsel te stimuleren om zo hopelijk de honger aan te wakkeren.
  Ik heb er alleen geen vertrouwen meer in dat het nog goed komt.
  Over 16 dagen vertrek ik voor 2 weken naar het midden-oosten en degene die dan voor zou zou zorgen kan ze onmogelijk dwangvoeren. Ik heb geen back-up opvang.
  Ik begin inmiddels behoorlijk wanhopig te worden :’(

  #432
  Avatar van Nonsys Chins
  Nonsys Chins
  Moderator

  Misschien toch eens naar een specialist.
  Laatst was iemand die van mij een chin had ook iets wat een gewone da niet kon vinden.
  Bij de specialist bleek ze iets te hebben aan de kaakspieren wat normaal nooit bij chins gezien was Door de specialist.

  #433
  Avatar van Karin
  Karin
  Bijdrager

  Uhm, ze zijn al onder behandeling van een specialist. Bij dierenkliniek de Langstraat in Waalwijk zitten 2 artsen die gespecialiseerd zijn in chinchilla’s en dat zijn ook de enige 2 waar ik mijn jongens aan toe vertrouw. Dat is dus ook het vervelende: zij weten het niet meer. Er mankeert lichamelijk gezien niks aan ze.

  #434
  Avatar van wilma
  wilma
  Bijdrager

  Dierenkliniek de langstraat zijn idd gespecialiseerd in chinchilla’s daar kom ik ook met mijn chins en dan het liefst bij dokter Balieu of anders dokter van de Kamp.

  Misschien een hele stomme vraag maar is er iets veranderd in huis of is de kooi verplaats iets van dat soort dingen. Van een verandering in hun omgeving, wat ze niet aan staat, kunnen ze heel gestresst van worden. En als ze gestressd zijn willen sommige wel eens niet meer eten.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.